PRIVALOME LAIKYTIS VISUOTINIŲ ŽODŽIO LAISVĖS PRINCIPŲ

in636d12131_II.jpg

Pasaulinės spaudos laisvės dienos proga Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis kviečia visus laikytis Visuotinėje žmogaus teisių deklaracijoje įtvirtintų principų, stengtis apsaugoti žmones, kovojančius už laisvę reikšti savo įsitikinimus, skatinti pliuralistinę žiniasklaidą ir pliuralizmą pačioje žiniasklaidoje. 

Visuotinėje žmogaus teisių deklaracijoje įtvirtinta, kad kiekvienas žmogus turi teisę laisvai laikytis savo įsitikinimų ir juos reikšti. Ši teisė apima laisvę turėti savo nuomonę ir ieškoti informacijos bei idėjų, jas gauti ir skleisti įvairiomis priemonėmis ir nepaisant valstybių sienų.
Pasak ministro, skaitmeninė žiniasklaida atvėrė precedento neturinčias galimybes žodžio laisvei ir priėjimui prie informacijos, nors spaudos laisvę vis dar varžo smurto prieš žurnalistus grėsmė. Vien šiais metais pasaulyje buvo nužudyti 43 žurnalistai, daugelis jų kenčia nuo išpuolių, kuriais siekiama apriboti galimybes teikti informaciją, gyvybiškai svarbią demokratijos funkcionavimui.
„Negalime toleruoti nei šių grėsmių žurnalistų saugumui, nei jų galimų šiurpių padarinių. Valstybės taip pat turi imtis visų priemonių pagerinti žurnalistų darbo sąlygas, užtikrinant kuo laisvesnę prieigą prie informacijos, konfidencialių žiniasklaidos informacijos šaltinių apsaugą ir baudžiamosios atsakomybės už šmeižtą panaikinimą“, – sako Audronius Ažubalis.
Praėjusiais metais Lietuva, pirmininkaudama Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO), labai daug dėmesio skyrė žiniasklaidos laisvei ir žurnalistų saugumui. 2011 m. birželio 7-8 d. Vilniuje vyko tarptautinė konferencija, skirta žurnalistų saugumui, kurios rekomendacijos tapo pagrindu išleisti ESBO žurnalistų saugumo gidą.

Užsienio reikalų ministerija

Panašūs straipsniai